שר החוץ וסגן רה״מ, אביגדור ליברמן נאם היום בכנס לשכת רואי החשבון באילת והתייחס לנושאים מדיניים וכלכליים שעל הפרק.
בעניין גבעת האולפנה אמר השר ליברמן כי יש ניסיון לייצר דרמה סביב גבעת האולפנה אבל אנחנו לא מחפשים משברים אלא פתרונות. קודם כל צריך להסתכל על העניין כבני אדם: מדובר באנשים, משפחות, מלח הארץ ואנשי משפחה שנשלחו לשם ע”י ממשלות ישראל. בית אל הוקמה ע”י ממשלות המערך. הם לא מפרי חוק, לא פולשים ולא משתלטים. יש פסק דין שניתן בשנת 2010 ע”י בית הדין האירופי לזכויות אדם. פסק דין מאוד מרתק, ואני מתכוון להעביר אותו לשר המשפטים שבודאי יידע לקיים דיון עם הגורמים המקצועיים במשרד המשפטים ולבחון את הרלוונטיות שלו לנושא הזה. זה פסק דין מאלף, מדובר בפניה של היוונים-קפריסאים שהיה להם רכוש בחלק הצפוני-הטורקי. ממשלת טורקיה העבירה אנשים מהחלק הטורקי לחלק היווני והם השתלטו על אותו רכוש של היוונים שחיים שם דורי דורות. הם פנו לבית הדין האירופי וביקשו סעד ותמורה על רכוש ששייך להם מדורי דורות. בית הדין נתן פסק דין מאוד מעניין בו נאמר שקודם כל הכול תלוי בבית המשפט המקומי שיכול להחליט לא לפנות ולהסתפק בפיצוי כספי על הקרקע. בית הדין קבע שמכיוון שמדובר בשנים רבות וארוכות ומקרים רבים אי אפשר לפנות את כולם ואי אפשר להחזיר את הרכוש לכולם וגם המציאות הפוליטית היא כזאת שפיסית לא ניתן להחזיר רכוש ולכן הפתרון הוא פיצוי כספי על הקרקע ועל הרכוש. דווקא החלטה זו, במקרה הזה, היא מאוד רלוונטית לגבינו כי גם באולפנה מדובר בקרקע פרטית והכול נעשה בתום לב. המשפחות שבנו שם את הבתים הסתמכו על המדינה שהקציבה להם את הקרקע, חיברה אותם לחשמל, נתנה משכנתאות, אז חזקה עליהם שמדובר בקרקע חוקית שהמדינה עשתה את כל הבדיקות. אין סיבה לא לתת לבעלי הקרקע פיצוי כספי על אותה קרקע. שמחתי לשמוע על חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה שמקרה גבעת האולפנה לא מהווה תקדים לישובים אחרים. לסיכום העניין, אנחנו חושבים שעדיף למצוא פתרון ולא ליצור משבר, אבל אם לא יימצא שום סידור הגיוני נצביע בעד חוק ההסדרה. אני גם מחזק את הצעד של רה״מ לגבי ההחלטה שאם מפונה בית ביו״ש ייבנו במקומו 10 בתים אחרים שיחזקו את המסר שאי אפשר לפגוע ולהפסיק את ההתיישבות ביו״ש בתרגילים מעין אלה.
בהתייחסו לכוונה להעלות את המסים אמר השר ליברמן שהמשבר הכלכלי העולמי צריך להדאיג אותנו יותר מכל. צריך להבין שקיצוצים אינם פיתרון, אנחנו רוצים לייצר ולייצא ולצמוח. להוריד תקציבים שמסייעים לפיתוח זו לא גישה נכונה. בשנת 2003 היה לנו שר אוצר מעולה, אולי הכי טוב שידענו, רה”מ להיום בנימין נתניהו, אני הייתי אז שר התחבורה וראינו שהפתרון הוא לא לפגוע בצמיחה בתקציבי הפיתוח כי בזה אנחנו יורים לעצמנו ברגל אלא להוריד את אותן הוצאות שהן הוצאות לא יצרניות ואני מדבר על קצבאות הילדים. צריך לעשות תיקונים מסוימים אבל חייבים לעשות העברה של כספים מהקצבאות לצמיחה לפני שמעלים מסים, בדיוק כמו שנעשה בשנת 2003. עמדתה של ישראל ביתנו תהיה שאין טעם לשום מהלך כלכלי דרמטי, ומדובר פה בקיצוץ לא פשוט, אם אנחנו לא מקצצים קודם כל בקצבאות הילדים. אי אפשר להתקדם בלי זה. לקצץ בתקציבי פיתוח ולעלות מיסים זו התאבדות כלכלית ואני לא רואה מישהו שיתמוך בכך על רקע כל מה שאנו רואים שמתרחש בשוק העולמי, דברי השר ליברמן.
בהתייחסו לביטול חוק טל אמר השר ליברמן בנאומו כי בפעם הראשונה נוצרה הזדמנות רצינית לשינוי עמוק בחברה הישראלית. כשהקמנו את הממשלה ניסיתי לשכנע את נתניהו ללכת לקואליציה אחרת: ליכוד -קדימה- וישראל ביתנו, כי יש הרבה דברים שלא טופלו שנים רבות ואחד הדברים הוא חוק טל וכרגע ברור לכולם שבאותה קואליציה שישנה עכשיו ניתן להוביל לשינוי דרמטי, ואפילו רק בשביל זה היה שווה להקים את הקואליציה הנוכחית. יש פה הזדמנות חד פעמית לעשות שינוי דרמטי וזו תהיה חברה אחרת אם נצרף שני סקטורים גדולים (החרדים וערביי ישראל) להיות כוח יצרני. זו תהיה תוספת מאוד משמעותית.
בעניין המסתננים אמר השר ליברמן כי לא מדובר בפליטים ולא בכאלה שהולכים אלפי קילומטרים ברגל אלא במחפשי עבודה שמחפשים חיים טובים יותר ומגיעים בטיסות לקהיר ובאוטובוסים לכאן. זו בעיה ידועה שאנו מנסים להתמודד איתה אבל גל ההשתלחויות וההתלהמות בחודש האחרון זה הדבר ההפוך ממה שצריך לעשות. משרד החוץ משקיע מאמץ אדיר על מנת להגיע להסדרים עם אותן מדינות, מדינות המקור, וכל התלהמות כזו מחזירה אותנו חצי שנה אחורה. אני מנצל במה זו לבקש משרים וח״כים לדבר פחות, זה לא פותר שום בעיה. בזכות העבודה המצוינת של משרד החוץ התקדמנו הרבה אך בגלל כל הדיבורים חזרנו הרבה אחורה. צריך לאפשר התמודדות נכונה. נפגשתי עם השרה לביטחון פנים של ארה”ב, ג׳אנט נפוליטנו, הם הצליחו להוריד בגבול מקסיקו ב – 90% את תופעת המסתננים. דיברנו ארוכות ואנו מארגנים משלחת בין-משרדית לארה״ב ללמוד את העניין. זו התמודדות בין מערכתית וצריך לרכז את כל המאמצים באופן מושכל ובאופן אחראי על מנת לטפל בתופעה הזו.